hilmirdadaud.blogspot.my

Kek Coklat Kukus Yang Moist, Sedap, Lembut Dan Senang

| On
January 15, 2017
Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...

Ramai yang suka kek coklat kann, kalau ada yang tak berminat.... Amy rasa tak ramai kot. Sebut aje kek coklat mesti terbayangkan kek coklat yang moist, lembut dan sedap

Semalam Amy buat kek coklat kukus satu adunan dapat 4 bekas aluminium yang kecil tu. 2 bekas Amy buat kek coklat cheese lava. Kalau dibandingkan dengan kek coklat kukus yang Amy buat sebelum ni... Amy lebih suka resepi kek coklat kukus moist yang ini tapi kalau nak terendam lama-lama dalam coklat yang lebih cair kena pakai resepi coklat kukus yang satu lagi tu.


kek coklat moist kukus

Hari ni Amy sharekan sekali lagi resepi Kek Coklat Kukus yang sangat moist, lembut, sedap dan yang paling penting senang nak disediakan. Tak payah guna whisk ataupun mixer, Amy guna senduk kayu aje. Kek coklat ni adalah kek coklat yang sama dalam resepi Kek Coklat Cheese Lava sebelum ni. 

Anak-anak Amy suka sangat dengan kek coklat ni. Hampir habis 2 bekas tu sekali hadap...😅. 

kek coklat moist kukus

Kek Coklat Moist Anis 
Rujukan: Chef Asma Nordin
Di ambil dari : Azlita Masammanis.

1 cwn susu cair
1 cwn minyak jagung-Amy guna minyak masak aje.
1 cwn susu pekat manis
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula halus

2 biji telor A - pukul dgn whisk dlm bekas berasingan.

1 cwn tepung
1/2 st baking soda
1/2 st baking powder
1/4 st garam
- Diayak bersama.

Caranya:

1. Satukan susu cair, susu pekat, minyak, gula dan serbuk koko ke dalam periuk dan masak dengan api berlahan sehingga gula larut.

2. Masukkan telur yang telah dipukul, masak sekejap aje dgn api perlahan. Amy guna api yang paling kecik sekali.

3. Masukkan tepung dan kacau rata. Masak sekejap aje dan tutup api.

4. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan kukus sehingga masak. Amy kukus 40 minit.

-  Jika hendak bakar lebih baik guna UHT Whipping Cream supaya kek lebih moist - kaedah steam bath dan fresh milk atau susu cair untuk kek kukus.

kek coklat moist kukus

Selamat Mencuba...
12 comments on "Kek Coklat Kukus Yang Moist, Sedap, Lembut Dan Senang"
  1. Singgah sini.. kek coklat memang favorite.. sedapnya .. :)))..

    ReplyDelete
  2. Favourite Sab dulu kini dan selamanya... Sedapnya ^_^

    ReplyDelete
  3. Sedap je nampak kek tu... Lama dah tak buat kek coklat moist.. Rindu nk buat cam dulu2.. Tapi penyakit M ada tu yg susah.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Sedapnya. Terliur dibuatnya. 😋

    ReplyDelete
  5. Saya kalau ada bini memang mintak dia belajar buat ni

    ReplyDelete
  6. sy xnk buat tp sy nk yg akk buat boleh x? hahahah

    ReplyDelete
  7. Salam, maaf sis, ada persoalan, kalau panas2 dah tuang gananche, then camna nak kuarkan dari loyang bila dh sejuk nanti ye?

    ReplyDelete
  8. apa sebab kek coklat jadi merekah di atas? minx pandangan...

    ReplyDelete
  9. Sedap nampak iyer..nanti nak test buat, anak suke mkan kek..

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)