hilmirdadaud.blogspot.my

Decor Penyeri Dapurku

| On
September 21, 2017
Assalammualaikum Dan Salam Sejahtera...



Bila dah siap susun semua masuk dalam ruang masing-masing rasa macam kosong pulak dapur aku tu. Bila nampak kosong tangan tu mulalah gatal. Puas google sana google sini, cuci mata kat group-group FB last-lastnya kat Pinterest jugak yang berkenan.


Mula-mula letak frem ni aje kat situ tapi masih lagi rasa macam kosong. Kebetulan ada frem ikea yang lebih Amy lekatkan kat situ, gambar tu print aje dari Printerest. 

Kenapa Kopi?

Yelah ... kan kat situ tempat nak bancuh air lagipun Amy dan En Hubby memang hantu kopi. Teh yang ada kat rumah ni guna bila ada tetamu yang datang aje. Bukan semua orang minum kopi kan.




Masa mengemas kat yard tu jumpa pulak 2 keping papan untuk para. Dia punya kaki (apa ntah nama dia yg lekat kat dinding tu) pun ada 2 design, satu set kayu dan satu set besi. Ni kes dulu-dulu beli tak pasang pastu lupa.


Guna satu papan aje. Sudut antara kabinet ni agak susah sikit nak dril, macam nak terkehel aje leher lastnya En hubby drill kaki dia aje ke dinding. Tu pun satu aje, kalau 2 rasa macam semak pulak.

Papan tu sepatutnya kena drill ke kaki dia, tapi macam susah pulak + nak senang kerja, Amy tampal Patafix aje kat tepi dan antara kaki dan papan.

Tengok dekat-dekat boleh nampak patafix tu.



Yang ni pulak Amy lekatkan kat dinding sebelah oven sebab kat situ pun nampak kosong jugak.

Mana yang Amy boleh lekat guna patafix tu Amy lekat lagipun dia boleh tahan sampai 3kg. Kalau nak drill kena tunggu en hubby free pastu nanti nak kemas habuk, bising lagi... emmmm tak payah.



Ni lah sudut kopi/bancuh air.

Amy letak Milo dan gula kat situ supaya senang anak-anak nak capai.

Hantu kopi punya pasal sampai sanggup beli mesin kopi. Mesin kopi ni Amy beli masa Homedex kat KLCC awal tahun ni. Kebetulan harga dia murah banyak dari Harvey Norman + 12 bulan ansuran tanpa faedah jadi kami pun tangkaplah satu.

Inilah satu-satunya gajet dalam dapur ni yang 'in charge' nya En Hubby. Dah boleh jadi Barista dah husband aku tu 😂, Amy tukang order aje. Malas nak layan... banyak cerita nak buat kopi tu.





Dulu Amy letak bekas-bekas bawang tu kat atas water filter, tempat pisau kat tepi sinki bila nak pakai capai aje. Tapi skang tempat tu dah sempit jadi kenalah letak kat tempat lain.


Sebenarnya Amy berkenan dengan troli yang lain, lagi cantik .... lagi mahal tapi tak sampai hati nak minta kat En Hubby. Habis duit tabung dia aku beli KC ... jadi kenalah agak-agak sikit bila nak minta tu, heheh.

Troli ni RM2++ kat Ikea tu. Alhamdulillah gam-gam aje dia duduk kat situ, kalau yang Amy berkenan tu mesti tak muat sebab dia lagi panjang. Jadi bolehlah letak bakul bawang, kentang, tudung salji kocik, blender kat bawah tu, cerek air dan bekas untuk wayar periuk nasi dan wayar cerek air.

Bakul bawang tu Amy beli kat JJ RM3 lebih satu.

Atas dia tempat Amy buat kopek bawang, potong cili ke. Senang semua kat situ. Bila dah ada ayam, ikan dan sayur tak boleh dah nak buat kerja-kerja tu kat tepi singki.

Pintu kabinet yang hujung tu memang jarang buka. Kat situ Amy letak cawan dan gelas yang jarang guna. Pintu yang boleh buka tu letak yang selalu guna.




decor penyeri dapur

Tengah viral skang ni wall sticker ni. Ada jugak yang lekat wallpaper design macam ni kat KC diorang. Wallpaper tu tak de pulak kat Kaison MyTown. Jumpa wall sticker (RM5.50) ni aje kat MR DIY.

Kononnya nak lekat kat tiles dapur tu tapi bila nak try lekat kecik sangat pulak sticker tu dari tile + nampak semak dapur aku. Terus tak jadi lekat. 
Nanti bawa balik Pajam lekat kat toilet kot.

2 comments on "Decor Penyeri Dapurku"
  1. cantiknya decoration. pandai kak amy menghias

    ReplyDelete
  2. kemasnyaaa dapur akakk.. serius cntik deco mcm ni. suka tngok.

    ReplyDelete

Dear all ~ Thank you for reading. Feel free to leave your comments here. Happy to hear your thoughts :)